Okos otthon

Okos Otthon , vagy más néven Smart Home .

 

Ma már minden második műszaki cikkünk úgynevezett okos készülék , legyen az telefon , tv ,hi-fi ,hűtőgép , mosógép ,kamera esetleg a  kazán és klíma esetünkben az otthonunk is lehet az.

Az épület automatizálás fejlődésével egyre nagyobb igény mutatkozik a lakóépületek energia takarékos megoldásainak összehangolására .

Az inteligens vezérléssel nagymértékben csökkenthetjük ingatlanunk energia felhasználását , konkrétan a hűtés – fűtés – árnyékolás technikák összehangolására  gondolunk .

A rádió vezérelt modern motorizált árnyékolók nagymértékben hozzásegítenek az energia megtakarításhoz. Gondoljunk például a szélsőséges nyári meleg napokra, csak napközben jövünk rá hogy elfelejtettük leengedni a redőnyt és egész nap süti a nap az épületel az biztosan felmelegszik délutánra . Délután már klímát kellene használnunk az épületben , ami ugye energiát fogyaszt . A Smart Home vezérlésünk az elhelyezett érzékelőktől kapott információk alapján módosítja a napsütötte helyiségekben a  redőnyök állását és már is nem kell klímát használni.

Természetesen felhasználási szokásainkhoz igazíthatjuk a fűtést-hűtést  , illetve a redőnyök esti leengedését illetve a reggeli felhúzását ami vagyon védelmi szempontból sem elhanyagólható ,pl ha nem tartózkodunk otthon .